ZAVRŠENO MAPIRANJE PROIZVOĐAČA DOMAĆE HRANE IZ TOPOLE

CenTriR je zajedno sa Udruženjem žena Oplenac proteklih nekoliko meseci vredno radio na mapiranju žena proizvođača domaće hrane u opštini Topola, kako bismo kreirali elektronsku bazu podataka o proizvođačima hrane i pomogli poljoprivrednicama da svoje proizvode uspešno plasiraju na onlajn tržište. Tokom pet meseci smo obišli 28 sela i popisali 102 poljoprivredna gazdinstva registrovana na žene, odnosno u kojima žene čine glavnu radnu snagu. S obzirom da je Topola sa Oplencom poznata kao voćarski i vinogradarski kraj, ne čudi podatak da se čak 81,4% popisanih gazdinstava bavi voćarstvom, njih 48% stočarstvom, dok se povrtarstvom i ratarstvom bavi između 35,3% i 38,2% popisanih gazdinstava.

Prikupljeni podaci o gazdinstvima su nam poslužili za njihovu registraciju na portal Agroponuda, koji funkcioniše kao nacionalna berza poljoprivrednih proizvoda i proizvođača pod upravom Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Na ovom portalu proizvođači iz čitave Srbije svakodnevno objavljuju ponude svojih poljoprivrednih proizvoda. Zahvaljujući našem projektu „Plodovi oplenačkih gazdinstava na klik do trpeze“ povećan je broj poljoprivrednih ponuđača iz Topole na ovom portalu sa 96 na 203, a mnogi od njih su već počeli da objavljuju svoje ponude na ovoj virtuelnoj tržnici. Više detalja o proizvođačima iz Topole možete naći na sledećem linku:  http://www.agroponuda.com/ponudjaci?ponudjac_opstina_id=385&ime_ponudjaca=

Projekat se sprovodi u okviru „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

GODIŠNJE ARHIVE