ZAVRŠENE START-UP OBUKE ZA RAZVOJ POSLOVNIH IDEJA POVRATNIKA I INTERNO RASELJENIH LICA U PROCESU POVRATKA NA KOSOVO*

Završene start-up obuke za razvoj poslovnih ideja povratnika i interno raseljenih lica u procesu povratka na Kosovo*

CenTriR je zajedno sa partnerskom organizacijom ASB u periodu od 8. novembra do 8. decembra 2019. godine u Vrnjačkoj Banji organizovao 3 start-up treninga za povratnike i interno raseljena lica zainteresovana za povratak na Kosovo*, koja su svojim poslovnim idejama konkurisala na naš javni poziv za dodelu malih start-up grantova u vidu opreme, alata i mašina.

Obuke je pohađalo ukupno 93 polaznika iz 10 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene projektom- Kragujevac, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Vranje, Bujanovac, Aranđelovac, Raška, Trstenik i Vrnjačka Banja. Zahvaljujući obuci polaznici su upoznati sa fazama razvoja i testiranja poslovne ideje, analizom tržišta i konkurencije, izradom biznis plana, kao i dostupnim izvorima za finansiranje startapova u Srbiji. Pored ovoga, polaznici su naučili kako da uspešno promovišu svoj lokalni biznis i koriste marketing strategiju u poslovanju, kao i kako da održavaju kontakte sa kupcima i lokalnom zajednicom u kojoj posluju. Nakon uvodnih predavanja obuke su obuhvatale i radionice na kojima su učesnici mogli da praktično usvoje znanja i veštine neophodne za razvoj i uobličavanje njihovih poslovnih ideja u biznis planove. Uzimajući u obzir različite poslovne ideje kojima su polaznici konkurisali za dobijanje start-up donacija, treneri su kroz mentorski rad u grupama pomogli učesnicima da preispitaju, konkretizuju i dodatno razviju svoje poslovne ideje.

Održavanjem trećeg treninga završene su edukativne aktivnosti na projektu ''Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*'' koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga CenTriR sa partnerskom organizacijom ASB i Gradom Kruševcem. U narednoj fazi projekta, projektni tim očekuje evaluacija pristiglih prijava za start-up grantove, kao i nabavka i isporuka opreme, alata i mašina u vrednosti do 2500 evra bez PDV-a za najmanje 54 dobitnika grantova. Nakon isporuke opreme, CenTriR će biti zadužen i za sprovođenje poslovnog mentoringa kojim će biti obuhvaćeni svi dobitnici granta kako bi lakše savladali početničke greške i prepreka u poslovanju.


Flajer sa osnovnim informacijama i postignutim rezultatima na projektima, koji se sprovode kroz program podrške Evropske unije održivim rešenjima za interno raseljena lica i povratnike, među kojima je i naš projekat ''Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*'' možete preuzeti OVDE.