Predstavljeni rezultati projekta ekonomskog osnaživanja povratnika na Kosovo i Metohiju

Na jučerašnjem okruglom stolu, organizovanom u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu, uz prisustvo predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, grada Kragujevca i Kruševca predstavljeni su rezultati ostvareni na projektu „Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*“. Projekat je započeo u julu 2018. godine i sproveli smo ga u partnerstvu sa nemačkom organizacijom ASB i Gradom Kruševcem uz finansijsku podršku Evropske unije kroz širi program „EU podrška održivim rešenjima za interno rasljena lica i reintegraciju povratnika  ukupne vrednosti 6 milona evra.

Tokom 27- mesečne projektne implementacije pomognut je povratak 13 porodica sa ukupno 45 članova domaćinstva u opštine Kosovska Kamenica i Novo Brdo, kojima su isporučeni povratnički paketi nameštaja, bele tehnike i pokućstva za opremanje kuća, koje su im u okvirnu trajnog rešavanja stambenog pitanja izgrađene kroz programa EU RRK-5. Iste porodice su dobile i start-up grantove u vidu opreme za početak poslovanja u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja i smanjenja njihove zavisnosti od pomoći države i donatorskih organizacija.

Posebna komponenta projekta  odnosila se na ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica koja se nalaze u procesu povratka ili su zainteresovani za povratak na Kosovo* u skorijoj budućnosti. U okviru ove komponente ukupno 93 korisnika je konkurisalo svojim biznis idejama i pohađalo 3 trodnevne obuke za početak poslovanja, a za 32 korisnika sa najboljim biznis idejama izrađeni su i poslovni planovi. Takođe, dodeljeno je 56 start up grantova u vidu opreme za početak poslovanja u vrednosti od 2500 evra po korisniku, a podržane su  biznis ideje u različitim oblastima – od poljoprivredne proizvodnje, preko informaciono-komunikacionih tehnologija, pa do proizvodnje hrane, zanatski usluga i usluga pranja, čišćenja i održavanja.

Posebno značajni rezultati su postignuti u okviru komponente koja je bila namenjena unapređenju zapošljivosti mladih interno raseljenih lica u IKT sektoru.  Zahvaljujući paketima podrške dostupnim kroz naš projekat, 24 mladih je završilo tromesečne kurseve za JAVA, HTLM, CSS, JAVAScript i grafički dizajn. Nakon završnog testiranja, njih 20 je steklo sertifikat o pohađanom kursu, a 10 najboljih je pohađalo dvomesečnu praksu u IKT kompanijama kako bi stekli iskustvo rada na konkretnim projektima i upoznali se sa zahtevima konkretnih radnih pozicija. Pored navedenog, mladi su prošli i dodatnu edukaciju u oblasti start up preduzetništva i pisanja biznis planova. Njih 11 je dobilo i start up grantove u vidu opreme za svoje prve poslovne poduhvate u IT sektoru.

Projekat je realizovan u 10 gradova i opština: Kruševac, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Vranje, Bujanovac, Aranđelovac, Vrnjačka Banja, Trstenik i Raška.

Prezentaciju o projektnim rezultatima možete pogledati OVDE.

GODIŠNJE ARHIVE