U FOKUSU: PODRŠKA PROMOCIJI GASTRONOMSKE BAŠTINE OPLENCA

U Topoli se od početka novembra 2023. godine sprovodi projekat „Za vaša nepca s ljubavlju sa Oplenca“ koji ima za cilj podršku razvoju ruralne ekonomije i turističke ponude opštine Topola brendiranjem i promocijom gastronomske baštine oplenačkog kraja.  Projekat sprovodi CenTriR zajedno sa Udruženjem žena „Oplenac“ a u saradnji sa T.O. „Oplenac“ Topola. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Opština Topola sufinansira projekat.

Povodom početka projekta organizovana je u Topoli 21. decembra 2023. konferencija za medije da bi se široj javnosti predstavili ciljevi i očekivani rezultati projekta. Na konfereciji su govorili: Dragan Jovanović, predsednik privremenog organa opštine Topola, Slađana Glišić, direktorka Turističke organizacije „Oplenac“, Vanesa Belkić, izvršna direktorka CenTriR-a i Snežana Marinković, predsednica Udruženja žena „Oplenac“.

Projekat će omogućiti brendiranje 16 domaćih proizvoda koje pripremaju vredne ruke oplenačkih domaćica, među kojima će se naći slatka i slana zimnica. To podrazumeva kreiranje vizuelnog identiteta, dizajn etiketa i ambalaže, osmišljavanje slogana, nabavku staklene i kartonske ambalaže, te kreiranje suvenirskog i promo pakovanja koje će objediniti proizvode većeg broja poljoprivrednih gazdinstava sa Oplenca. Projekat obuhvata i niz promotivnih aktivnosti među kojima su: organizovanje posete tur-operatera oplenačkim gazdinstvima, kreiranje nove gastronomske rute za inostrane goste, promociju gastronomske ponude na Sajmu turizma u Beogradu, kao i slanje promo paketa sa turističkom ponudom ambasadama država članica Evropske unije.

Posebna komponenta projekta odnosi se na edukaciju 15 poljoprivrednica za primenu sanitarno-higijenskih standarda u objektima u kojima pripremaju svoje proizvode, kao i za uspešan plasman lokalnih specijaliteta na tržište. Korisnice će pohađati četiri obuke i proći mentorski program koji će ojačati njihove kapacitete u navedenim oblastima.

Projekat je u celosti koncipiran tako da bude zamajac daljeg razvoja turističke ponude Opštine Topola, koja pored izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa može da ponudi izvrstan užitak u autentičnoj domaćoj hrani i piću kojoj ni najprobirljiviji sladokusci ne bi mogli odoleti. Uz to, projekat je podstrek za dalji razvoj malih proizvođača hrane iz oplenačkog kraja kako bi oni pored tradicionalnog načina prodaje domaćih proizvoda iskoristili šansu koju pružaju savremene informaciono-komunikacione tehnologije i započeli njihovu onlajn prodaju.

GODIŠNJE ARHIVE