POČELA REALIZACIJA PROJEKTA USMERENOG NA EKONOMSKO OSNAŽIVANJE INTERNO RASELJENIH LICA

Centar za ravnomerni regionalni razvoj kao deo konzorcijuma koji predvodi nemačka organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) Srbija i Grad Kruševac počinje realizaciju dvogodišnjeg projekta „Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*“. Projekat finansira Evropska unija u okviru poziva „Unapređenje uslova života interno raseljenih lica i povratnika iz procesa readmisije u Srbiji i podrška održivom povratku na Kosovo*“.

Projekat će, s jedne strane, doprineti unapređenju zapošljivosti mladih interno raseljenih lica (IRL) koji su u procesu povratka na Kosovo* u sektoru informaciono–komunikacionih tehnologija (IKT sektor) odnosno, s druge strane, aktivnom uključivanju povratnika u raspoložive državne i donatorske programe samozapošljavanja i razvoja preduzetništva. Projektne aktivnosti će se sprovoditi u 10 lokalnih samouprava–Kruševcu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu, Raškoj, Čačku, Bujanovcu i Vranju, u kojima prema zvaničnim podacima živi 60.636 IRL.

Projekat je osmišljen na pozitivnim iskustvima prethodnog sličnog projekta na kome su ASB i CenTriR, zahvaljujući EU donaciji, osnovali 10 mikro preduzeća u 7 povratničkih zajednica na Kosovu* i u njima zaposlili 38 povratnika. Novi projekat će, najpre, otvoriti mogućnost za sertifikovanu obuku, radnu praksu i zapošljavanje 20 mladih IRL u IKT sektoru kao najbrže rastućem sektoru na globalnom i lokalnom tržišu. Potom, projektne aktivnosti će podrazumevati još i obuku, pripremu biznis planova, start-up grantove i mentoring za započinjanje privatnog posla za ukupno 90 IRL iz lokalnih samouprava koje su obuhvaćene projektom.

Više o samom projektu možete pogledati OVDE.

*Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244/99 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde (MSP) o Deklaraciji o proglašenju nezavisnosti Kosova.

GODIŠNJE ARHIVE