POČELA REALIZACIJA PROJEKTA USMERENOG NA EKONOMSKO OSNAŽIVANJE INTERNO RASELJENIH LICA

Počela realizacija projekta usmerenog na ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica

Centar za ravnomerni regionalni razvoj kao deo konzorcijuma koji predvodi nemačka organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) Srbija i Grad Kruševac počinje realizaciju dvogodišnjeg projekta „Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*“. Projekat finansira Evropska unija u okviru poziva "Unapređenje uslova života interno raseljenih lica i povratnika iz procesa readmisije u Srbiji i podrška održivom povratku na Kosovo*".

Projekat će, s jedne strane, doprineti unapređenju zapošljivosti mladih interno raseljenih lica (IRL) koji su u procesu povratka na Kosovo* u sektoru informaciono–komunikacionih tehnologija (IKT sektor) odnosno, s druge strane, aktivnom uključivanju povratnika u raspoložive državne i donatorske programe samozapošljavanja i razvoja preduzetništva. Projektne aktivnosti će se sprovoditi u 10 lokalnih samouprava–Kruševcu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Trsteniku, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu, Raškoj, Čačku, Bujanovcu i Vranju, u kojima prema zvaničnim podacima živi 60.636 IRL.

Projekat je osmišljen na pozitivnim iskustvima prethodnog sličnog projekta na kome su ASB i CenTriR, zahvaljujući EU donaciji, osnovali 10 mikro preduzeća u 7 povratničkih zajednica na Kosovu* i u njima zaposlili 38 povratnika. Novi projekat će, najpre, otvoriti mogućnost za sertifikovanu obuku, radnu praksu i zapošljavanje 20 mladih IRL u IKT sektoru kao najbrže rastućem sektoru na globalnom i lokalnom tržišu. Potom, projektne aktivnosti će podrazumevati još i obuku, pripremu biznis planova, start-up grantove i mentoring za započinjanje privatnog posla za ukupno 90 IRL iz lokalnih samouprava koje su obuhvaćene projektom.

Više o samom projektu možete pogledati OVDE.

*Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244/99 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde (MSP) o Deklaraciji o proglašenju nezavisnosti Kosova.