Počela realizacija programa obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija za mlade iz interno raseljene populacije

U subotu, 11. maja 2019. godine u Kragujevcu su potpisani ugovori sa polaznicima IT obuka koji su izabrani na javnom konkursu namenjenom podršci zapošljavanju mladih iz populacije interno raseljenih lica u IT sektoru. Program obuka se realizuje u okviru projekta  “Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*“ koji finansira Evropska unija, a sprovode ga nemačka organizacija Arbeiter – Samariter – Bund (ASB Srbija) i Centar za ravnomerni regionalni razvoj CenTriR.

Na javni konkurs je pristiglo 37 prijava iz 7 gradova i opština, dok je proces selekcije, koji je podrazumevao testiranje i intervjue sa kandidatima, uspešno prošlo 27 kandidata iz Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Čačka, Aranđelovca, Raške i Trstenika. Polaznici su prema iskazanim interesovanjima, utvrđenom predznanju i motivaciji podeljeni u 3 grupe koje će naredna tri meseca pohađati 3 različita modula obuke: JAVA, HTML/CSS/JavaScript i grafički dizajn. Reč je o intezivnoj obuci, koja podrazumeva pohađanje časova 2 odnosno 3 puta nedeljno uz kontinuiran rad od kuće i mentorstvo od stane angažovanih predavača. Organizator i sprovodilac sva tri modula obuke je Razvojni biznis centar Kragujevac.

Pored učešća u programu obuka, svim korisnicima biće pružena prilika za pohađanje dvomesečne prakse u IT kompanijama članicama ITC klastera centralne Srbije, pohađanje treninga o omladinskom preduzetništvu u IT sektoru, kao i mogućnost da konkurišu za male start up donacije u vidi nabavke opreme za početak privatnog poslovanja.  Sve ovo treba da doprinese unapređenju zapošljivosti mladih interno raseljenih lica u IT sektoru, kao jednom od najbrže rastućih i najprofitabilnijih sektora na globalnom tržištu.

 

 

GODIŠNJE ARHIVE