PLODOVI OPLENAČKIH GAZDINSTAVA SU KONAČNO NA KLIK DO VAŠE TRPEZE

CenTriR je u partnerstvu sa Udruženjem žena Oplenac i saradnji sa Turističkom organizacijom „Oplenac“ iz Topole uspešno priveo kraju projekat „Plodovi oplenačkih gazdinstava na klik do trpeze“. Projekat je realizovan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U proteklih 9 meseci smo sproveli popis i mapirali 102 poljoprivredna gazdinstva iz Topole koja su registrovana na žene, odnosno u kojima žene čine glavnu radnu snagu. Ova gazdinstva smo registrovali na nacionalnu berzu poljoprivrednih ponuđača i proizvoda Srbije  – „Agoponudu“, čime smo im omogućili da svoje proizvode prodaju preko ovog portala. Takođe, osnažili smo 20 poljoprivrednica iz oplenačkog kraja za onlajn prodaju domaćih proizvoda preko društvenih mreža i specijalizovanih onlajn platformi. Tokom višemesečne edukacije naše korisnice su pohađale 4 radionice na kojima su stekle praktična znanja i veštine u vezi sa vođenjem profila poljoprivrednog gazdinstva na društvenim mrežama, kreiranjem ponude, objavljivanjem postova, poslovne komunkacije sa kupcima, poslovanja sa kurirskim službama, cenovne politike itd.

Pored edukacije, korisnice su dobile i konkretnu tehničku podršku za plasman svojih proizvoda na onlajn tržište, uključujući: nabavku staklene ambalaže za proizvode, dizajn i štampu etiketa, mikrobiološko ispitivanje ispravnosti proizvoda, profesionalno fotografisanje proizvoda, kao i redizajn postojeće stranice, odnosno otvaranje nove FB stranice poljopriverdnog gazdinstva. Tako je zahvaljujući našem projektu kupcima širom Srbije od sada dostupno na klik 15 proizvoda naših korisnica: sok od jabuke (PG Antonijević), džem od šljiva (PG Oplenački nektar), bagremov med (PG Gavrilović), džem od šljiva (PG Mirine čarolije), sirup od nane (Farma koza Ivanović), sok od jabuke i šargarepe (PG Koreja Žabare), džem od kajsija (PG Ivanović), slatko od belih trešanja (PG Milivojević), domaće kiflice (PG Spasić), ajvar (PG Goca jagodica), sok od kajsije (PG Radin kutak), džem od šljiva i borovnica (PG Đorđević), ajvar (PG Ilić), džem od kajsija (PG Arsenijević) i Wine Jam (PG Jovanović).

GODIŠNJE ARHIVE