Opština Žabalj započela proces formiranja evidencije opštinske imovine

Opština Žabalj započela proces formiranja evidencije opštinske imovine

CenTriR je 16. i 17. decembra u Žablju sproveo dvodnevnu obuku za članove opštinskog radnog tima za popis imovine i dvoje eksterno angažovanih popisivača, koji će narednih 5 meseci raditi na terenskom popisu objekata u javnoj svojini opštine.

Da bi ispunila svoje zakonske obaveze predviđene Zakonom o javnoj svojini i Uredbom o evidenciji nepokretnosti u javnoj svojini, Opština Žabalj je za vođenje evidencije opštinske imovine nabavila softver za vođenje te evidencije i uz našu podršku formirala baze podataka o objektima i zemljištu u javnoj svojini opštine. U narednom periodu opštinu očekuje terenski popis objekata visokogradnje, koji je podrazumevati utvrđivanje fizičkog stanja objekata i sakupljanje podataka i dokumentacije o istim, kako bi se baza podataka kompletirala podacima sa terena. Pored ovoga, popisivači će raditi i na popunjavanju NEP JS obrazaca kako bi se podaci o opštinskoj imovini masovno importovali u Registar jedinistvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini, koji vodi Republička direkcija za imovinu, a što je, takođe, obaveza jedinica lokalne samouprave.

Svrha predstojećeg popisa opštinske imovine nije samo uspostavljanje ažurne evidencije i ispunjavanje zakonskih obaveza u pogledu upisa prava javne svojine JLS, već i stvaranje preduslova za efikasnije upravljanje opštinskom imovinom u službi bržeg lokalnog ekonomskog razvoja, koje će biti činjenično zasnovano i omogućiti povećanje budžetskih prihoda i smanjenje rashoda za održavanje te imovine.