GASTRONOMIJA OPLENCA NA RUTI INOSTRANIH TURISTA

Turoperateri koji dovode inostrane goste u Srbiju posetili su 24. maja 2024. opštinu Topola kako bi se upoznali sa njenom turističkom ponudom, a pre svega sa autentičnom gastronomijom oplenačkog kraja koja je jedan od aduta ovog dela Šumadije u privlačenju domaćih i stranih gostiju. Poseta turoperatera je organizovana u okviru projekata „Za vaša nepca s ljubavlju sa Oplenca“ koji ima za cilj podršku razvoju ruralne ekonomije i turističke ponude opštine Topola brendiranjem i promocijom gastronomske baštine oplenačkog kraja.  Projekat sprovode Centar za ravnomerni regionalni razvoj i Udruženje žena „Oplenac“ u saradnji sa Turističkom organizacijom „Oplenac“. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Opština Topola sufinansira projekat.

Poseta turoperatera je organizovana i sa ciljem neposrednog susreta i uspostavljanja saradnje sa lokalnim provajderima u turizmu  i kreiranja novog turističkog proizvoda, kao što su jednodnevne ture za inostrane turiste koji žele da probaju autentičnu hranu, ali i da iskuse nešto sasvim novo, poput, učešća u berbi grožđa ili pripremi zimnice i tradicionalnih jela, uz upoznavanje sa kulturno-istorijskim znamenitostima ovog kraja. U okviru projekta je kreiran i prvi gastro suvenir sa autentičnim ukusima lokalnih malih proizvođača hrane, a brendirano je i pakovanje za ukupno 17 lokаlnih specijaliteta, među kojima su: džemovi, slatka, ajvar, kozji sir u maslinom ulju sa začinima, ljuto grožđe itd.

Projekat „Za vaša nepca s ljubavlju sa Oplenca“ je u celosti koncipiran tako da bude zamajac daljeg razvoja turističke ponude Opštine Topola, koja pored izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa može da ponudi izvrstan užitak u autentičnoj domaćoj hrani i piću kojoj ni najprobirljiviji sladokusci ne mogu odoleti. Uz to, projekat je podstrek za dalji razvoj malih proizvođača hrane iz oplenačkog kraja i diverzifikaciju njihovih dohodovnih aktivnosti u sektoru seoskog i etno turizma.

GODIŠNJE ARHIVE