CenTriR ponovo među dobitnicima projekata u okviru Exchange programa

U opštinskoj upravi Beočin je u petak, 18. januara 2019. održan prvi partnerski sastanak na projektu „Imovina lokalne samouprave-važna karika lokalnog ekonomskog razvoja Faza II“ koji  sprovode opština Beočin, opština Šid i Centar za ravnomerni regionalni razvoj- CenTriR, a finansira ga Evropska unija kroz grant šemu Exchange 5 programa. Sastanku su prisustvovali predstavnici partnerskih opština, a vodila ga je izvršna direktorka CenTriR-a koja je ujedno i menadžerka projekta.

Opšti cilj projekta je podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja i unapređenje pružanja javnih usluga građanima i biznis sektoru uspostavljanjem efikasnijeg upravljanja opštinskom imovinom. Projekat je nastavak istoimenog projekta implementiranog kroz program EU Exchange 4, tokom koga su Beočin i Šid značajno unapredili postojeće stanje u oblasti upravljanja opštinskom imovinom i upisali pravo javne svojine na više od 4.500 jedinica nepokretnosti. Ovaj projekat će dodatno unaprediti prethodno postignute rezultate  unapređenjem normativnog okvira za upravljanje opštinskom imovinom i uspostavljanjem procedura za prenos prava korišćenja opštinske imovine na druge lokalne institucije/ustanove, kao i formiranjem baze podataka o zemljištu u javnoj svojini i jačanjem kapaciteta lokalnih službenika u oblasti upravljanja imovinom. Pored ovoga, projekat će omogućiti upis podataka o opštinskoj imovini u Centralni registar nepokretnosti u javnoj svojini koji vodi Republička direkcija za imovinu, što je i zakonska obaveza svih titulara i korisnika javne svojine. Za obe opštine od posebnog značaja biće i procena tržišne vrednosti ukupno 200 nepokretnosti, kao i izrada projektno-tehničke dokumentacije za ukupno 15 nelegalno izgrađenih objekata javne namene koje je potrebno ozakoniti. U Beočinu će se otići i korak dalje, te će biti izvedeno geodetsko snimanje podzemnih instalacija – 2,5 km toplovoda i 7,5 km vodovoda, kako bi se ove mreže ucrtale u katastar što će umnogome olakšati održavanje ovih komunalnih mreža u budućnosti.

Ovo je četvrti po redu projekat koji CenTriR sprovodi u okviru Exchange programa koji je namenjen podršci lokalnim samoupravama u reformskim procesima na putu evropskih integracija. Do sada smo uspešno realizovali dva projekta u okviru Exchange 3 programa sarađujući tom prilikom sa opštinama Beočin, Gornji Milanovac, Čajetina i gradom Valjevom, kao i jedan projekat kroz EU Exchange 4 program kada smo koordinisali projekat u koji su bile uključene opštine Beočin, Šid, Sremski Karlovci i Čajetina.

 

GODIŠNJE ARHIVE