CenTriR na ceremoniji potpisivanja ugovora za projekte u okviru Exchange 5 programa

Svečana ceremonija kojom je obeležen početak realizacije grant šeme Programa Exchange 5 održana je 22. januara 2019. godine u Beogradu. Skup u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Ministarstva finansija – Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) označio je početak realizacije 18 projekata ukupne vrednosti 3,5 miliona evra, koji će u 48 lokalnih samouprava unaprediti proces upravljanja javnom imovinom. Program finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi MDULS u saradnji sa Ministarstvom finansija – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (ugovornim telom) i SKGO kao implementacionim partnerom. Svečanosti su ispred projektnog tima opštine Beočin prisustvovali Luka Apić, pomoćnik predsednika opštine, Dragan Gligorić, rukovodilac Odeljenja za finansije i budžet, Romko Papuga, zamenik načelnika opštinske uprave Šid I Vanesa Belkić, izvršna direktorka CenTriR-a.

Ovom prilikom Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave rekao je da su opštine, gradovi i njihove partnerske organizacije uspešno prošli selekciju za dobijanje sredstva iz fondova EU. „Upravljanje imovinom je oblast koja zahteva temeljno uređenje, jer da bi lokalne samouprave na valjan način raspolagale imovinom, prihodovale od nje ili je stavljale u funkciju zadovoljenja potreba građana, važno je da znaju čime raspolažu.“, kazao je Ružić.

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, navela je da Program Exchange 5 kao deo međunarodne razvojne pomoći EU predstavlja pripremu za uključenje Srbije u evropsku kohezionu politiku.Po njenim rečima, lokalne samouprave u Srbiji treba da ojačaju svoje kapacitete za korišćenje strukturnih fondova EU, a u tom procesu veliku ulogu ima SKGO.

Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji rekao je da je uloga lokalnih vlasti u procesu pristupanja Srbije EU značajna jer se glavna interakcija građana i javne uprave odvija na lokalnom nivou.„Kapaciteti lokalnih samouprava u Srbiji moraju da se ojačaju s obzirom na to da više od 60 odsto propisa EU treba da se implementira na lokalnom nivou“, kazao je Fabrici. On je dodao da lokalna samouprava mora da bude osnažena kako bi mogla da ima direktne dobrobiti od primene evropskih tekovina.

CenTriR je u skladu sa svojom misijom pružio podršku u pripremi projekata većem broju malih i nerazvijenih opština- Beočin, Šid, Bogatić, Mali Zvornik, Vladimirci, kako bi u komplikovanom kompetitivnom procesu sa mnogo većim i razvijenim lokalnim samoupravama uspeli da dobiju finansijsku podršku Evropske unije. Od 18 finansiranih projekata samo 5 projekata kao nosioce ima male lokalne samouprave, među kojima su i Bogatić i Beočin, dok su nosioci ostalih projekata gradovi. Pored ovoga, CenTriR je samo jedna od dve organizacije civilnog društva koje su partnerske organizacije lokalnim samoupravama u implementaciji projekata, čime je još jednom potvrđena naša kompetentnost u pogledu reformskih procesa koji se sprovode na lokalnom nivou. U narednih 15 meseci ćemo zajedno sa Beočinom i Šidom raditi na sprovođenju druge faze projekta „Imovina lokalne samouprave-važna karika lokalnog ekonomskog razvoja“, koji su isti projektni partneri sproveli kroz prethodnu fazu Exchange programa. Vrednost projekta je 166.089,17 EUR  i finansira ga Evropska unija.

GODIŠNJE ARHIVE