BRENDIRANJE DOMAĆIH PROIZVODA I PROMOCIJA GASTRO TURIZMA U FOKUSU NAŠEG NOVOG PROJEKTA

CenTriR je početkom novembra započeo projekat “Za vaša nepca s ljubavlju sa Oplenca”, koji se sprovodi u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Zvaničan početak odobrenih projekata kroz ReLOaD2 program obeležen je svečanim potpisivanjem ugovora  1. novembra 2023. godine u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu. U uvodnim izlaganjima prisutnima su se obratili: Nikola Bertolini, rukovodilac Odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Fabricio Andreuzci, zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji i Samir Omerefendić, regionalni menadžer ReLOaD2 projekta.

U narednih 8 meseci realizovaćemo veći broj aktivnosti u opštini Topola sa ciljem podrške brendiranju domaćih proizvoda sa Oplenca i daljem razvoju seoskog i gastronomskog turizma. Projektna intervencija je usmerena ka osnaživanju žena koje su članice Udruženja žena „Oplenac“, čiji će domaći proizvodi biti brendirani kroz 2 vrste pakovanja – suvenirsko pakovanje koje će se prodavati u suvenirnici Turističke organizacije “Oplenac” i promotivno pakovanje namenjeno prodaji na manifestacijama, sajmovima i onlajn. Kao dodatni vid osnaživanja poljoprivrednica planirana je edukacija i mentoring, koja će im pomoći da unaprede sanitarno-higijenske uslove u objektima u kojima pripremaju svoje  proizvode, a da bi obezbedili njihovu zdravstvenu ispravnost.

Pored brendiranja domaćih proizvoda, projekat je usmeren i na promociju gastronomske baštine oplenačkog kraja, kako bi se privukli turisti i dao podsticaj daljem razvoju seoskog i gastro turizma u opštini Topola. Najpre, naši napori će biti usmereni na promociju gastronomske rute i privlačenje tur-operatera koji bi trebalo da kreiraju nov turistički proizvod namenjen inostranim gostima. Pored toga, planirano je izlaganje oplenačkih proizvoda na Sajmu turizma u Beogradu, kao i slanje promo paketa proizvoda ambasadama država članica Evropske unije.

U realizaciji projekta će pored CenTriR-a učestvovati i partnersko Udruženje žena Oplenac i Turistička organizacija „Oplenac“ Topola.

GODIŠNJE ARHIVE