ZAVRŠENA EDUKACIJA POLJOPRIVREDNICA IZ LEBANA

Završena edukacija poljoprivrednica iz Lebana

CenTriR i partnerska organizacija Udruženje žena ’’RUŽA’’ su, održavanjem druge praktične radionice 22. juna 2021. godine u Lebanu, priveli kraju edukativne aktivnosti koje su realizovane kao jedan od besplatnih vidova tehničke podrške za žene nosioce poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji opštine Lebane. Zahvaljujući projektu „Na klik do kupaca“, koji sprovodimo uz finansijsku prodršku People in Need i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, realizovane su dve radionice koje su pohađale 22 poljoprivrednice. Radionice su imale za cilj edukaciju žena iz ruralnih područja opštine Lebane za plasman domaćih proizvoda na onlajn pijace i druga mesta za onlajn trgovinu.

Poljoprivrednice su kroz radioničarski rad stekle osnovna znanja i veštine koje su im potrebne za korišćenje najpoznatijih online platformi u Srbiji za prodaju poljoprivrednih proizvoda: Agroponuda, e-Pijaca i Mali proizvođači hrane u Srbiji. Pored toga, posebna pažnja je bila posvećena promociji i marketingu poljoprivrednih proizvoda na internetu i društvenim mrežama, kao i kreiranju, vođenju i promociji sajta i profila na društvenim mrežama. Polaznice su upoznate sa načinom pakovanja proizvoda i slanjem pošiljki preko kurirskih službi, kao i sa  cenovnom politikom. Dodatno, kroz praktične vežbe upoznate su i sa tehnikama fotografisanja poljoprivrednih proizvoda, pisanjem postova i oglašavanjem ponuda.

Jedan broj poljoprivrednica je nakon radionica iskazao interesovanje za ostale vidove tehničke podrške – izradu etiketa za ambalažu, analizu ispravnosti proizvoda koje stavljaju u promet u referentnim laboratorijama, kao i za profesionalno fotografisanje proizvoda. Ostali vidovi podrške će odabranim korisnicama stajati na raspolaganju do oktobra 2021., a javni poziv za izbor korisnica tehničke podrške je otvoren do 30. juna.