ZAPOČINJEMO PODRŠKU DIGITALNOJ TRANSFORMACIJI MALIH GAZDINSTAVA KOJE VODE ŽENE U TOPOLI

Započinjemo podršku digitalnoj transformaciji poslovanja malih gazdinstava koje vode žene u Topoli 

CenTriR je tokom oktobra započeo realizaciju novog projekta „Plodovi oplenačkih gazdinstava na klik do trpeze“, koji će narednih 7 meseci realizovati sa Udruženjem žena „Oplenac“ Topola i saradnicima iz Turističke organizacije „Oplenac“  iz Topole.  Projekat se sprovodi u okviru regionalnog programa „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“ koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

U fokusu projekta se nalazi podrška digitalnoj transformaciji malih poljoprivrednih gazdinstava, koja vode žene, kako bi se ona pored tradicionalnih kanala prodaje domaćih prozvoda (pijaca, prodavnice, preporuka) uspešno pripremila za izlazak na onlajn tržište. Prodaja preko interneta je glavni rastući trend u svim privrednim granama širom sveta, koji neće prestati već će naprotiv i dalje  ubrzano rasti  s obzirom na nove navike kupaca i značaj informaciono-komunikacionih tehnologija u savremenom dobu. Njen značaj je dodatno istaknut pojavom pandemije, jer je uvođenje epidemijskih mera (zabrana i ograničavanje kretanje, ograničavanje okupljanja, zatvaranje pijaca i sl.) ubrzalo promene ponašanja i kupaca i prodavaca, te su se oni okrenuli trgovini na virtuelnom tržištu, tj. onlajn prodavnicama i kupovini preko naloga na društvenim mrežama. Ovo se odrazilo i na tržište poljoprivrednih proizvoda i domaće hrane. Ovo je navelo partnerske organizacije da pripreme projekat kojim će pružiti podršku zainteresovanim poljoprivrednicama iz Topole da se spremno uključe na online tržište hrane. Projekat je od posebnog značaja za samu lokalnu zajednicu, jer je u Topoli glavna privredna grana upravo poljoprivreda, koja čini 50% njenog bruto društvenog dohotka na godišnjem nivou.

Projekat će pored edukacije ciljne grupe istoj omogućiti neposrednu korist od tehničke podrške koju će dobiti za izlazak na onlajn tržište i inoviranje poslovanja (nabavka ambalaže, osmišljavanje vizuelnog identiteta, štampa etiketa, ispitivanje bezbednosti proizvoda, fotografisanje proizvoda, priprema PR priče o gazdinstvu i otvaranje profila poljoprivrednog gazdinstva na jednoj od društavnih mreža (Fejsbuk, Instagram), kao i učlanjivanje u FB grupu „Mali proizvođači hrane u Srbiji“. Planirano je da najmanje 20 poljoprivrednica bude obuhvaćeno edukacijom i tehničkom podrškom, a da 100 poljoprivrednih gazdinstava koja su registrovana na žene, ili u okviru kojih žene čine glavnu radnu snagu, bude popisano i registrovano na jednoj od dve onlajn platforme: „Agroponuda“  i “Mali proizvođači hrane u Srbiji“.