Projektno sufinansiranje medija iz užičkog budžeta 2016-2017

Projektno sufinansiranje medija iz užičkog budžeta 2016-2017

U saradnji sa udruženjem ʺRazvoj UEʺ iz Užica, CenTriR je krajem prošle godine uradio analizu projektnog sufinansiranja medija iz budžeta grada Užica u poslednje 2 godine. Analiza je obuhvatala ispitivanje usklađenosti sprovođenja javnih konkursa Grada Užica za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. i 2017. godini sa važećim zakonskim okvirom, s jedne strane, kao i analizu kvaliteta medijskog sadržaja koji je proizveden novcem poreskih obveznika na istim konkursima, sa druge strane. CenTriR je kao osnovnu istraživačku tehniku koristio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i uvid u dokumenta koja sadrže tražene informacije, dok je kao instrument za analizu medijskog sadržaja korišćen upitnik koji je razvio BIRN-Kodeks za analizu sadržaja, a koji sadrži 23 različita parametra za analizu medijskog sadržaja.

Da li je Grad Užice u prethodne dve godine u potpunosti poštovao važeći normativni okvir koji reguliše sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja i koje su manjkavosti uočene? Koliko je novca raspodeljeno i koliko je medijskih projekata podržano na konkursima u 2016. i 2017. godini? Kakvi medijski sadržaji su podržani na navedenim konkursima? Koje preporuke su formulisane za unapređenje ove oblasti u Užicu? – odgovore na ova pitanja možete naći u elektronskoj verziji analize koju možete preuzeti OVDE.

Analiza je nastala na projektu „Naš novac za medijske teme koje nas ZAISTA interesuju“, koji udruženje „Razvoj UE“ realizuje od septembra 2016. kroz program podrške „Kaži/traži šta te zanima“.