ODRŽAN START UP TRENING ZA MLADA INTERNO RASELJENA LICA U IT SEKTORU

Održan start up trening za mlada interno raseljena lica u IT sektoru

CenTriR je zajedno sa nemačkom organizacijom ASB u periodu od 25-28. jula 2019. godine na Zlatiboru organizovao trodnevni start up trening za 21 učesnika, koji su zahvaljujući projektu „Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*“ uspešno završili tromesečne kurseve za programiranje i grafički dizajn. Projekat finansira Evropska unija, a sprovode ga ASB, CenTriR i Grad Kruševac.

Trening je imao za cilj da mlade iz IRL populacije, koji su odabrani kao korisnici našeg programa za obuku i zapošljavanje u IKT sektoru, kroz radionice i panel diskusije motiviše, informiše i upozna sa IT preduzetništvom, fazama razvoja i testiranja poslovne ideje,  analizom tržišta, elementima biznis plana itd., ali i da sa njima podeli uspešne preduzetničke priče.  Tako su drugog dana treninga organizovane tri panel diskusije na kojima je  10 panelista sa učesnicima podelilo svoja iskustva i znanja u vezi sa time: kako naći svoj prvi posao i klijente u IT sektoru, kako izgleda raditi u IT projektnom timu, kako izabrati najadekvatniji poslovni podel u IT preduzetništvu, kako komunicirati sa kupcima i klijentima, na koji način društvene mreže mogu da donesu zaradu, šta znači agilna metodologija u razvoju softvera itd.  Sve ovo trebalo je da pripremi naše korisnike da u narednom periodu rade na razvijanju i testiranju svojih poslovnih ideja, kako bi na narednom treningu, koji ih očekuje u septembru, naučili da ih uobliče u biznis plan.

Zahvaljujući projektu, najboljim polaznicima IT kurseva pored obuke za preduzetništvo na raspolaganju stoje još i dvomesečna praksa u IT kompanijama, kao i mogućnost konkurisanja za male start up donacije u vidu nabavke opreme za početak biznisa. Tako će 10 korisnika već od septembra pohađati praksu u IT kompanijama koje su članice IKT klastera centralne Srbije. Dodatno, početkom septembra biće raspisan i javni konkurs za male start up donacije na koji će moći da se prijave interno raseljena lica iz 10 opština i gradova obuhvaćenih projektom- Kragujevac, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Vranje, Bujanovac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Aranđelovac i Raška.