Održan prvi start-up trening za interno raseljena lica namenjen razvoju njihovih poslovnih ideja

Održan prvi start-up trening za interno raseljena lica namenjen razvoju njihovih poslovnih ideja

CenTriR je zajedno sa partnerskom organizacijom ASB u periodu od 8-10. novembra 2019. godine u Vrnjačkoj Banji organizovao prvi regionalni trening za interno raseljena lica koja su svojim poslovnim idejama konkurisala na javni poziv za dodelu malih donacija u vidu opreme, alata i mašina, a koji je bio raspisan do sredine oktobra.

Tokom trodnevnog treninga 32 učesnika iz 9 lokalnih samouprava upoznato je sa ključnim faktorima koji preduzetnički poduhvat čine uspešnim, fazama razvoja i testiranja poslovne ideje, analizom tržišta i konkurencije, izradom biznis plana, kao i dostupnim izvorima za finansiranje startapova u Srbiji. Pored ovoga, polaznici su naučili kako da uspešno promovišu svoj lokalni biznis i koriste marketing strategiju u poslovanju, kao i kako da održavaju kontakte sa kupcima i lokalnom zajednicom u kojoj posluju. Pored uvodnih predavanja trening je gotovo u celosti bio zasnovan na radioničarskom radu, koji je omogućio da učesnici uspešno savladaju znanja i veštine neophodne za razvoj i uobličavanje njihovih poslovnih ideja u biznis planove. Uzimajući u obzir različite poslovne ideje kojima su polaznici konkurisali za dobijanje start-up donacija, treneri su kroz mentorski rad u grupama pomogli učesnicima da preispitaju, konkretizuju i dodatno razviju svoje poslovne ideje. Učesnici treninga su pokazali visok stepen interakcije, veliko interesovanje za teme koje su bile obuhvaćene treningom i motivisanost da stečena praktična znanja iskoriste u svom daljem nastojanju da realizuju svoju poslovnu ideju i pokrenu sopstveni posao.

Ovo je bio prvi od tri planirana regionalna treninga za interno raseljena lica, koji se realizuju u okviru projekta ''Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*'' koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga CenTriR sa partnerskom organizacijom ASB i Gradom Kruševcem.